چمبر و محفظه تست دما چیست؟
در این مقاله شما را با چمبر آشنا میکنیم . چمبر که نام انگلیسی آن Chamber است به معنای محفظه و یا اتاقک تست میباشد که به منظور تست شرایط محیطی و تست شرایط آب و هوایی خاص در آزمایشگاه ها استفاده میشود . چمبر تست که با نام محفظه تست محیطی یا آب و هوایی نیز نامیده می شود، در اصل دستگاهی است که قادر به شبیه سازی شرایط آب و هوایی متفاوت، در یک محفظه بسته است.
معنی کلمه چمبر (Chamber) : محفظه ، اتاقک ، سالن
دامنه کاربرد : آزمایشگاه ها برای آزمون های قطعات ، محصولات و یا نمونه های مختلف
انواع متداول : چمبر تست دما ، چمبر شوک دمایی و چمبر تست رطوبت
بازه دمایی سرد متداول : 40- ، 60- و 80- و 100-درجه سانتی گراد
محدوده های دمایی گرم متداول : 120+ ، 160+ و 250+ درجه سانتی گراد
محدوده رطوبت : 0 تا 95 درصد
چمبر (Chamber) یا محفظه تست شرایط محیطی که نام دیگر آن محفظه تست شرایط آب و هوایی نیز می باشد ، برای تست اثرات محیطی خاص روی محصولات و قطعات صنعتی و مواداولیه و دستگاه های الکترونیکی استفاده می شود. همچنین این تست بر روی محصولات بیولوژیک نیز اعمال میشود، به این صورت که با شبیه سازی یک شرایط محیطی خاص رفتار ماشین ها ، قطعات و دستگاه ها را مشاهده نموده و آن را بررسی می نمایند که گاهی شرایط را برای تشدید اثرات آن بر روی این موارد غیر قابل انتظار نیز می کنند که از نمونه های این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انواع تست های شرایط محیطی در چمبر
دمای شدید زیر صفر یا بالای صفر
شوک دمایی که همان تغییر ناگهانی دما می باشد
ارتفاع که با تغییر فشار ، آن را میسر می کنند
رطوبت نسبی
لرزش الکترو دینامیکی
تشعشعات الکترو مغناطیسی
تست چرخه خوردگی
اسپری نمک
باران
فرسایش هوایی
آفتاب زدگی و تاثیرات اشعه uv
ایجاد شرایط خلا
نمونه های مورد نظر طبق نیاز محصول با قرار گرفتن در محفظه های تست محیطی در معرض یک یا چند مورد از این شرایط آزموده می شوند تا میزان آسیب پذیری آنان مشخص شود.
اندازه این محفظه های تست محیطی می توان متغیر باشد گاهی به اندازه یک اتاق و گاهی نیز در ابعاد کوچکتر بطوری که بر روی دستگاه های تست پیچیده تر و بزرگتر قرار بگیرند.
برنامه ریزی این محفظه ها هم می تواند بطوری باشد که به صورت ثابت، یک شرایط خاص را تکرار نماید و هم قابلیت ارائه برنامه و اجرای شرایط گوناگون را دارد. اندازه ی این محفظه ها متناسب با نیاز متغیر می باشد و قابلیت کوچک بودن در حد قرار گرفتن بر روی میز و یا بزرگ بودن در حد قرار گرفتن یک موشک داخل آن را دارند.
داخل این محفظه ها یک لامپ برای رویت بهتر نمونه قرار داده شده است که اثرات این لامپ بر محیط نیز محاسبه و جبران می شود همچنین پنجره ای برای ارتباط اوپراتور آن و امکان ارتباط و مشاهده درون محفظه قرار داده شده است.
روش کنترل دما در چمبر
روش های کنترلی مختلفی برای کنترل و برنامه ریزی این محفظه ها وجود دارد که در نوع برنامه ریزی ابعاد و اندازه متفاوتند و از نمایشگرهای آنالوک تا تجهیزات کنترلی دیجیتال با ال سی دی رنگی متغیرند. امکان برنامه ریزی این محفظه ها هم از طریق سیستم کامپیوتری و هم از طریق شبکه و وب به صورت آنلاین و لحظه ای وجود دارد.
بطور کلی دسته بندی اصلی این محفظه ها در 3 حوزه تست دمایی، تست دما و رطوبت و تست شوک حرارتی قرار می گیرد.
محفظه های تست دمایی دماهای مختلف محیطی را شبیه سازی می نمایند در گستره های دمایی مختلف که این بازه از کمترین دما یعنی 100- درجه سانتیگراد تا بیشترین دما 250+ درجه سانتیگراد می باشد که شرکت های مختلف طبق نیاز این گستره را بصورت متغیر در چمبرهای خود استفاده می نمایند.
چمبر های تست دما و رطوبت علاوه بر اینکه دمای مورد نظر را شبیه سازی می کند رطوبت محیطی مورد نیاز را نیز هم زمان شبیه سازی می کنند.بازه دمایی در این محافظ مانند چمبر تست دمایی از 100- تا 250+ درجه سانتی گراد می باشد و بازه ی رطوبت نسبی بین کمترین 0 تا بیشترین 100 درصد است که متناسب با نیاز مصرف کننده قابل تغییر است.
البته قابل ذکر است که امکان ایجاد رطوبت در دمای منفی صفر وجود نداشته و رطوبت دراین دما قابل تولید نمی باشد.نکته دیگر بازه رطوبت نسبی در این محافظ بین 0 تا 20 درصد است. معمولا این چمبرها در حالت نورمال امکان تولید رطوبت نسبی بین 0 تا 100 درصد را دارند که برای تامین رطوبت نسبی 0 تا 20 درصد باید از سیستم هوای خشک (Dehumidifier) استفاده نمایند.
کارخانه ها و شرکت های صنعتی و آزمایشگاهی از این دستگاه جهت تست اثرات شرایط محیطی نظیر تغییر دما ، رطوبت ، نور ، و غیره برای تست اثرات محیطی خاص روی محصولات و قطعات صنعتی و مواد اولیه و دستگاه های الکترونیکی استفاده می شود.
همچنین این تست بر روی محصولات بیولوژیک نیز اعمال میشود. به این صورت که با شبیه سازی یک شرایط محیطی خاص رفتار ماشین ها ، قطعات و دستگاه ها را مشاهده نموده و آنها را بررسی می نمایند که گاهی شرایط را برای تشدید اثرات آن بر روی این موارد غیر قابل انتظار نیز می کنند که از نمونه های این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد: